Πού πήγαν τα εκατομμύρια για τα αντιπλημμυρικά της Θεσσαλίας;

Μετά τις καταστροφές που προκάλεσε ο Ιανός, η αγαπημένη εταιρεία του Μητσοτάκη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στην οποία συμμετέχει ο πεθερός του Γεραπετρίτη, αυτή που παίρνει όλες τις μεγάλες δουλειές, ανέλαβε το 2021 τα αντιπλημμυρικά έργα στην Καρδίτσα, ύψους 143.000.000 ευρώ. Και ήρθε τώρα ο Daniel να αποδείξει την γύμνια του Επιτελικού κράτους του Μητσοτάκη και το ανύπαρκτο έργο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που αποδεδειγμένα πλέον ΔΕΝ θωράκισε την Καρδίτσα και οφείλουν κυβέρνηση και εταιρεία να λογοδοτήσουν για το που “ξοδεύτηκε” το υπέρογκο κονδύλι. Για τα αντιπλημμυρικά άλλωστε που ΔΕΝ έκανε, η Ελλάδα κατηγορείται από το 2022 από την ΕΕ που θα την καθίσει στο «σκαμνί». Η χώρα δεν έχει κάνει την επικαιροποίηση των χαρτών πλημμυρών που η τελική προθεσμία τους έληξε τον Μάρτιο του 2020.

Ερωτήματα που θέτει και η ΕΕ.

Να επικαιροποιήσει τους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας και τους χάρτες κινδύνων πλημμύρας, «όπως απαιτείται από την οδηγία για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας (2007/60/ΕΚ)» κάλεσε την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με προειδοποιητική επιστολή που εκδόθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2022.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφού παρήλθε και η τελευταία προθεσμία κινεί νομική διαδικασία κατά της Ελλάδας και άλλων κρατών που δεν συμμορφώθηκαν στην οδηγία.

Δείτε:

Αποκάλυψη: Η κυβέρνηση είχε προειδοποιηθεί ότι η Θεσσαλία κινδύνευε από πλημμύρες αλλά…

Η Ελλάδα, παρά τις προειδοποιήσεις δεν συμμορφώθηκε αν και όφειλε να είχε κοινοποιήσει αρχικά τους χάρτες από τον Δεκέμβριο του 2019.

Η επιστολή αναφέρει οτι «οι χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας θα πρέπει να καλύπτουν τις γεωγραφικές περιοχές που θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν, ενώ οι χάρτες κινδύνων πλημμύρας δείχνουν τις πιθανές αρνητικές συνέπειες που συνδέονται με αυτά τα σενάρια πλημμύρας. Οι εν λόγω χάρτες αποτελούν τη βάση για την κατάρτιση σχεδίων διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας».

Ακόμη αναφέρει ότι «τα κράτη μέλη όφειλαν να κοινοποιήσουν έως τον Δεκέμβριο του 2019 τις επικαιροποιήσεις που πραγματοποίησαν στους πρώτους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας και τους χάρτες κινδύνου πλημμύρας. Στόχος είναι να διατηρηθεί η καταλληλότητα των χαρτών για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού τους και να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες των πλημμυρών για την ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και την οικονομική δραστηριότητα».

Η προθεσμία για την ενημέρωση της Επιτροπής σχετικά με την επανεξέταση και την επικαιροποίηση των εν λόγω χαρτών είχε λήξει τον Μάρτιο του 2020.

Η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης εδώ.
Η παράβαση για τους χάρτες κινδύνων πλημμύρας εδώ

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί